Valse hoop

Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan. Oma droomde twee dagen hierna dat zij haar vader dood aantrof tussen de rails. Haar vader zei dat zij zich geen zorgen hoefde te maken, want de oorlog was tenslotte voorbij. Echter werd er op 17 augustus 1945 de onafhankelijke Republiek Indonesië uitgeroepen. Dit vormde meteen het begin van de gewelddadige Bersiap-periode waarin alle Nederlanders en Indische Nederlanders door de Indonesiërs geïnterneerd werden.

Oma was destijds 17 jaar en woonde samen met haar moeder Beth en vader Jozef in Djombang, Oost-Java. Beth was van Chinese afkomst en op dat moment hoefden de Chinezen nog niet geïnterneerd te worden. Jozef was van Indische komaf, maar hij was ervan overtuigd dat hij niet geïnterneerd hoefde te worden. Hij was namelijk bevriend met hooggeplaatste mensen van de Indonesische regering.

Na enkele dagen stond er op een middag een man op de stoep. Mijn oma deed de deur open. De man bleek een oude schoolkennis van de Mulo, zijn naam was Wim. Zijn vader was ook een hooggeplaatste binnen de regering. “Ik moet jouw vader spreken, Eef” zei Wim. Oma zag aan Wim’s gezichtsuitdrukking dat hij niet met goed nieuws kwam. “Ik moet u iets vertellen oom, het is een treurig bericht. Ik heb ook voor u gepleit, maar u moet toch het kamp in” zei Wim tegen Jozef. “Maar Eef mag een keuze doen. Zij mag bij haar moeder blijven”.

Nadat oma haar vader hielp bij het inpakken van zijn koffer en de spullen werden ingeladen, werd Jozef afgevoerd naar het kamp in Soemobito. De belofte was dat hij maar twee maanden in het kamp hoefde te blijven. Naarmate de tijd vorderde, bleek dat dit echter veel langer zou gaan duren….

Vol spanning en onbegrip gingen er maanden voorbij zonder enige informatie. De groenteverkoopster bleek via via altijd de stand van zaken over het Soemobito kamp te horen. Beth besloot daarom om aan haar te vragen of zij meer wist over Jozef. “Mevrouw, meneer is er niet meer. Die is al eerder overleden”, zei de groenteverkoopster.

Pas veel later kregen oma en haar moeder een officieel bericht waarin vermeld werd dat Jozef aan dysenterie op twee januari 1946 was overleden te Soemobito, herbegraven te Kembang Kuning Surabaya.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s