Terug in de tijd

De verhalen ‘Terug in de tijd’ zijn geschreven met de intentie om de levensverhalen van mijn dierbare opa en oma vast te leggen, zodat deze ook voort zullen blijven bestaan in de herinnering van de komende generaties. Terwijl oma terugblikte op hun leven in Nederlands-Indië, heb ik mijn best gedaan dit zo zorgvuldig mogelijk op papier te zetten.

De verhalen betreffen leuke anekdotes, maar de moeilijke periode van de Japanse bezetting en de daarop volgende onafhankelijkheidsbeweging vormen tevens een belangrijk onderdeel. Aangezien ik mijn opa niet lang heb mogen meemaken, heb ik op basis van oma’s herinneringen geprobeerd ook zijn bijzondere ervaringen vast te leggen.

Tijdens het schrijven van de verhalen is mijn oma gediagnosticeerd met Alzheimer. Dit bevestigde voor mij hoe fijn het is dat ik al was begonnen met het schrijven van haar verhalen. Bovendien zorgen de verhalen telkens voor veel herkenning op de momenten dat zij het zelf allemaal niet meer zo goed weet…

Bedankt oma voor het delen van deze prachtige, heldhaftige maar ook verdrietige en pijnlijke verhalen. Wij zijn allemaal enorm trots op u. Cium cium…