Ayam bakar

Een paar jaar geleden at ik voor het eerst “ayam bakar” ofwel gegrilde kip op Java. We waren onderweg naar Bandung en stopten met de auto om even een pauze te houden. Hoewel mijn ouders altijd waarschuwden om op te passen met streetfood, kon ik de geur van de gegrilde kip niet weerstaan. Onze chauffeur verzekerde ons dat wij de kip moesten proberen. En uiteindelijk bleek het zelfs het lekkerste wat ik tijdens mijn reis door Java had gegeten! De kip was mals, met een krokant laagje en een volle smaak van koenjit, santen en lombok.

Ik besloot mij te verdiepen in de vele recepten van ayam bakar. Net zoals bij andere gerechten, verschilt het recept voor ayam bakar per streek. Uiteindelijk vond ik een recept, waarvan de gebruikte kruiden mij gevoelsmatig meteen terugbrachten naar Bandung.

Op Java wordt het gerecht ‘ayam bakar bumbu rujak’ genoemd. Eigenlijk lijkt het recept op de ayam bumbu rujak van mijn lieve omaatje. Alleen had ik mijn ayam bumbu rujak nog niet eerder gegrild. En wauw, ik dacht altijd dat onze bumbu rujak niet lekkerder kon… Maar de gegrilde variant overtreft alle verwachtingen.

Wat heb je nodig?

 • 4 grote kippenbouten;
 • 5 rode pepers;
 • 4 teentjes knoflook,
 • 1 rode ui;
 • 1 volle tl kemirinootpasta;
 • 1/4 blokje trassi (en als je ook zo van trassi houdt, wees vooral niet te zuinig);
 • 1 sereh;
 • 2x daun salam;
 • 3x djeroek poeroet;
 • 1tl djahe;
 • 3tl koenjit;
 • 3tl ketoembar;
 • scheutje ketjap manis;
 • 1maggi kippenbouillon blokje;
 • 300 ml kokosmelk.

Maak een bumbu van de rode pepers, knoflook, ui, kemiri, trassi, ketjap, koenjit, djahe en ketoembar.

Voeg de sereh, salam, djeroek poeroet vervolgens toe bij de bumbu in de pan. Bak de bumbu kort aan. Voeg vervolgens de kip toe; zorg dat de bumbu goed verdeeld is over de bouten. Bak de kip ongeveer tien minuten op middelvuur. Verkruimel het blokje maggi over de kip. Daarna voeg je de kokosmelk toe. Het is de bedoeling dat de kokosmelk ongeveer in circa 30 minuten inkookt, zodat er een smeuïge saus ontstaat van de bumbu.

Hevel de kip na een halfuur over naar de grillpan of barbecue. Gril de kip aan beide kanten tot er een krokant laagje ontstaat. Smeer de kip tussendoor licht in met een deel van de overgebleven bumbu. Vergeet niet regelmatig de kip om te draaien, om te voorkomen dat de bumbu verbrandt. De kip smeer je vlak voor het serveren in met het laatste deel van de bumbu.

Wij aten de ayam bakar met nasi kuning, sambal goreng boontjes en sambal goreng oedang telor. Ik hoop dat jullie er net zo erg van genieten! Selamat makan.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s