Vlucht naar Soerabaja

Nadat Jozef geïnterneerd werd, bleef oma samen met haar moeder Beth alleen achter. Zij moesten hun huis en al hun bezittingen achterlaten. Het was een moeilijke en spannende tijd voor oma en haar moeder, aangezien oma zoveel mogelijk als een Chinese moest proberen door te gaan. Verder hoopten ze dat ze niet door de Jappen of Indonesiërs lastig gevallen zouden worden.

Beth was erg bezorgd dat oma iets overkwam. Ze wilde oma en zichzelf beschermen door Chinese vluchtelingen in huis te nemen. Zo waren ze niet alleen en hadden ze toch nog wat steun. Op den duur werd het toch gevaarlijk voor Beth en oma. Via de nicht van Beth maakten zij kennis met een Chinese familie die hun aanraadde zich in te lijven bij het Rode Kruis. Het Rode Kruis ging namelijk naar het bezet gebied van de Nederlanders. Er werden hele stukken te voet afgelegd. Oma en haar moeder zagen echter geen andere keus en besloten de lange reis te maken.

Na een paar dagen vertrokken zij te voet vanuit Djombang naar Modjokerto. Aangezien dit een tussengebied was tussen de Nederlanders en Indonesiërs, moesten zij erg voorzichtig doen. Op een gegeven moment klonken er luide schoten en werd er geroepen dat iedereen stil moest staan. De vluchtelingen zochten meteen beschutting in de natte sawa’s. Niemand durfde te bewegen en daarom hebben zij daar een behoorlijke tijd in stilte gelegen. Toen het duidelijk werd dat de rust was teruggekeerd, stonden ze vol spanning weer op en liepen ze verder.

De gehele reis mocht oma niet samen met haar moeder lopen, omdat ze anders zouden merken dat ze bij elkaar hoorden. Om die reden liep oma met een Chinese mevrouw en Beth ging met een paar andere Chinezen vooruit. Oma kon haar moeder nog wel zien, maar ze konden en mochten niet met elkaar praten. Bovendien kon oma het beste haar mond houden, omdat men anders zou horen dat zij niet volbloed Chinees was.

Halverwege de reis gaf Beth aan dat ze heel erg moe was en zei uitgeput tegen oma:  “Non, ga anders maar verder zonder mij. Ik ben al zo moe”. Een rijke Chinese man schoot toen gelukkig te hulp. Hij zorgde voor een juk en plaatste deze houten balk op zijn schouders. Aan elk uiteinde hing een koffer. Op de ene koffer mocht Beth plaatsnemen en op de ander zat een Chinese vrouw.

Doodvermoeid arriveerden ze uiteindelijk in Modjokerto. Alle evacuees werden in een legertruck getild. Per legertruck werden ze naar een evacuatiehuis te Modjokerto gebracht. Eenmaal aangekomen stonden er soldaten en het Rode Kruis klaar om zo snel mogelijk de ergste nood te geven. Daar konden ze zoveel eten en drinken als ze wilden. Na het eten moesten ze weer plaatsnemen in de legertruck en reden ze door naar Soerabaja.

In Soerabaja aangekomen verbleven zij opnieuw in een evacuatiehuis, waar zij nieuwe kleding verstrekten. Dit evacuatiehuis was overigens van de rijke Chinese man die Beth eerder had geholpen toen ze geen energie meer had om verder te lopen. De rijke Chinees had negen dochters. Om zijn familie te bedanken heeft oma voor zijn dochters truitjes, broekjes en hemdjes gebreid. Van het geld die ze daarvoor kreeg moesten haar moeder en zij leven.

Op een avond zaten ze met z’n allen aan tafel. Oma kon het goed vinden met de oudste dochter, genaamd Djoe Jih. Djoe Jih noemde oma altijd ‘zus’. Eerder had oma aan Djoe verteld dat zij nog familie in Soerabaja had, maar dat zij niet precies wist waar zij woonden. Vaag kon oma een straatnaam herinneren. “Oh! Ik weet waar dat is”, zei Djoe, waarna zij aanbood om oma en haar moeder daarheen te brengen. Zoals beloofd bracht Djoe hen naar de familie. “Als het niet gaat, dan kom je met je moeder terug hoor” zei Djoe nog. Oma gaf Djoe een dikke knuffel en bedankte haar. Zij hoopte dat ze Djoe op een dag nog een keer terug zou zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s