Frikadel Pan

Vandaag deel ik met jullie ons familierecept van ‘Frikadel pan’. Kan je niet zo goed tegen pittig eten? Dan is frikadel pan zeker wat voor jou! Frikadel pan is namelijk een mild ovengerecht, waarbij het gehakt op smaak is gebracht door heerlijke specerijen uit de Indische keuken. De combinatie van nootmuskaat, ketoembar en ketjap zorgen voor een rijke smaak.

De totale bereidingstijd voor frikadel pan is 60 minuten. Het marineren van het gehakt duurt ca. 15 minuten, waarna de frikadel pan 45 minuten de oven in gaat op 200 graden. Dit recept is geschikt voor 6 personen.

Welke ingrediënten heb je nodig voor het maken van frikadel pan?

 • 4 teentjes knoflook;
 • 1 gele ui;
 • runder, kip of half om half gehakt (ca. 1000 gram);
 • nootmuskaat, naar smaak;
 • ketoembar ofwel koriander, naar smaak;
 • 1 el ketjap manis;
 • 1 blokje maggi kippenbouillon;
 • 1 blikje leverpastei;
 • 2 geklutste eieren;
 • 3 sneetjes wit brood (zonder korst);
 • melk.

STAP 1
Bij dit recept is het handig om alle benodigdheden van te voren klaar te leggen, aangezien je het gehakt en de ingrediënten met je handen gaat mengen. Vanwege het contact met het rauwe vlees is het daarom fijn als alles makkelijk bij de hand ligt. Verwarm de oven daarnaast alvast voor op 200 graden.

STAP 2
Snijd de knoflook en de uien fijn. Kluts vervolgens twee eieren en voeg alvast één ei toe aan het gehakt. Dit breng je op smaak met wat maggi, nootmuskaat en ketoembar. Wat betreft de hoeveelheid nootmuskaat en ketoembar, kan je voor allebei ongeveer 1 eetlepel aanhouden. Wanneer je aan het gehakt ruikt, moet je de kruiden in ieder geval goed kunnen ruiken.

STAP 3
Voeg de drie sneetjes brood zonder korst toe en giet dit nat met melk. Zorg dat het brood zacht is en vermengd wordt met het gehakt. Zelf vind ik het lekker om daarna nog een extra scheutje melk erbij te doen, zodat het vlees nog zachter wordt. Voeg daarna de leverpastei toe en meng alles goed door elkaar.

STAP 4
Vet een ovenschaal in met wat boter en verdeel het gehakt in de ovenschaal. Ik vind het fijn om het gehakt eerst door de helft te verdelen en de bodem eerst hiermee te bedekken. Zo kan je het gehakt nog extra marineren, zodat de kruiden door het gehele gehakt gemengd zijn. Daarna voeg je de overige helft van het gehakt toe. Kneed dit goed bij elkaar. Strijk de bovenkant glad en voeg het restant van het eimengsel toe. Nog wat zout en peper erover en dan is de frikadel pan klaar om in de oven te gaan!

STAP 5
Na 45 minuten haal je de frikadel pan uit de oven. De frikadel pan is dan mooi bruin gegaard, met een knapperig laagje door het eimengsel. Frikadel pan is lekker om te eten bij witte rijst, maar kan ook goed gecombineerd worden met wat bami of nasi goreng. Selamat makan!

Liefs,

An

Advertentie

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Karin schreef:

  De frikandel pan ziet er goed uit. Maar waarom zit er een blikje leverpastei in?

  Like

  1. Terima kasih! De leverpastei zorgt ervoor dat het gehakt extra sappig/smeuïg wordt! Secret ingrediënt 😉

   Like

 2. Ab schreef:

  En wat doenik met de ketjap ? Staat wel bij ingrediënten maar daarna doe je er niks mee !

  Like

  1. Je mengt 1 eetlepel ketjap door het gehakt, samen met de andere kruiden!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s