Bapao

Bij de Indische keuken denk je vaak meteen aan de vele heerlijke zoete en hartige snacks. Daarom deel ik vandaag met jullie ons eenvoudige recept voor het maken van ‘Bapao’. Hoewel bapao oorspronkelijk geen typische snack is uit de Indische keuken, is de bapao inmiddels niet meer weg te denken als heerlijk tussendoortje.

De luchtige bapao wordt rijkelijk gevuld met gehakt en groentes, welke op smaak zijn gebracht met knoflook en ketjap manis. Op basis van dit recept maak je ongeveer 10 grote bapao in een bereidingstijd van ca. 130 minuten. Zelf maak ik vanwege de bereidingstijd meestal meer stuks door simpelweg alle ingrediënten te verdubbelen.

Image9

Aangezien het maken van bapao door de lange bereidingstijd van het deeg als een bewerkelijk recept ervaren kan worden, deel ik met jullie twee varianten. Onderstaand vind je de eenvoudige manier van het maken van het bapao deeg, maar doet zeker niet af van het originele recept. De vulling blijft tenslotte hetzelfde. Ben je benieuwd hoe je het deeg volledig zelf kan samenstellen?  Lees dan het authentieke recept, waarin ik beschrijf welke ingrediënten oma gebruikte voor het deeg.

Welke ingrediënten heb je nodig voor het maken van bapao?

  • 4 teentjes knoflook;
  • 1 blokje maggi kippenbouillon;
  • ketjap manis;
  • selderij;
  • prei;
  • half om half gehakt (ca. 500 gram);
  • 1 pak koopmans wit brood;
  • 300 ml water;
  • bakpapier.

STAP 1

We beginnen met het maken van het deeg ofwel de ‘pao’ (= broodje in het Chinees). Voeg de inhoud van de koopmans verpakking in een grote kom. Terwijl je het deeg kneed, voeg je geleidelijk 300 ml water toe. Wanneer het deeg mooi glad is, dek je de kom af met een schone theedoek. Laat het deeg voor 30 minuten rijzen.

STAP 2
In de tussentijd starten we met het bereiden van de vulling. Snijd de knoflook, prei en selderij fijn. Fruit de knoflook in een pan met boter. Voeg daarna het gehakt toe. Wanneer het gehakt gaar is, voeg je de prei en selderij toe. Dit breng je op smaak met wat ketjap manis en een kippenbouillon blokje. Zorg ervoor dat het gehakt een donkerbruine kleur krijgt door voldoende ketjap toe te voegen. Wanneer de ketjap is ingetrokken, laat je de vulling afkoelen.

STAP 3
Na 30 minuten is het deeg gerezen en kunnen er bolletjes gevormd worden. Van het deeg kun je ± 10 grote bolletjes maken. Voorkom dat de bolletjes aan elkaar plakken, door de bolletjes voldoende ruimte te geven om te rijzen. Het deeg zal namelijk behoorlijk uitzetten. Laat de bolletjes onder een theedoek voor 60 minuten rijzen.

STAP 4
Knip alvast van bakpapier vierkantjes waar je de bapao straks op kan plaatsen. Zo blijft de bapao namelijk niet plakken aan de stoompan.

STAP 5
Na 60 minuten rollen we de bolletjes stuk voor stuk uit. De buitenkant van het bolletje gebruik je nu als binnenkant. De buitenkant is namelijk door het uitzetten minder glad geworden en we willen uiteindelijk een mooie, egale bapao. Plaats ± twee eetlepels met vulling in het midden van het uitgerolde deeg. Vouw het bolletje volledig dicht. De gesloten kant plaats je op het uitgeknipte bakpapier.

STAP 6
Aangezien de bapao bij het stomen wederom voldoende ruimte nodig heeft, dien je de bapao in verschillende etappes gaar te stomen (afhankelijk van de grootte van de pan). Het is daarom fijn wanneer je over meerdere stoompannen beschikt. Vanwege de condens kun je ervoor kiezen om de deksel af te dekken met een schone theedoek. Stoom de bapao in ca. 15 minuten gaar.

De bapao is lekker om te serveren met wat sweet chilli saus of sambal. Selamat makan!

Liefs,

An

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s