Pepesan oedang

Als je mij ergens wakker voor kan maken, dan is het wel voor het gerecht ‘Pepesan oedang’. En vandaag deel ik met jullie ons familierecept!

Pepesan oedang is een pisang blad gevuld met grote en pittige garnalen,  die gaar worden gestoomd in kokosmelk. De garnalen zijn heerlijk om te eten met nasi putih en chinese kool.

pepesan oedang

De bereidingstijd van pepesan oedang bedraagt ongeveer 35 minuten. Dit recept is geschikt voor ca. 3 á 4 personen. Welke ingrediënten heb je nodig bij het maken van pepesan oedang?

  • 3 lomboks ofwel rode peper;
  • 4 teentjes bawang putih ofwel knoflook;
  • reuzen garnalen, rauw en gepeld (ca. 400 gram);
  • trassi, naar smaak;
  • 1 tl kemiri noot pasta;
  • 400 ml santen ofwel kokosmelk.

STAP 1
Ontdooi de garnalen alvast en laat deze goed uitlekken. Vouw en knip alvast de stoompakketjes van pisangbladeren of bakpapier aan de hand van deze eenvoudige stappen.

STAP 2
Nu kan je starten aan de boemboe: pel vier teentjes knoflook en verwijder de zaadlijst uit de lombok. Dit doe je gemakkelijk door de stengel van de lombok af te snijden en vervolgens over de peper te rollen. De pitjes vallen er dan vanzelf uit.

Het is belangrijk om de lombok goed fijn te snijden, zodat je dit makkelijk kan oeleken. Zelf houd ik er niet van als er grote stukjes peper in de pepesan zit, aangezien dit minder prettig eet.

STAP 3
Stamp vervolgens de knoflook fijn in de oelek, daarna de lombok. Wanneer het een smeuïg mengsel begint te worden, kan je de kemiri noot pasta en trassi toevoegen.

Wat betreft de hoeveelheid trassi houd ik meestal 1/4 á 1/2 blok trassi aan. In de toko kun je de trassi in vierkante blokjes verkrijgen.

STAP 4
Nu is de boemboe klaar en gaan we verder met de garnalen. Wanneer de darmkanalen nog niet verwijderd zijn, verwijder deze dan eerst. Snijd de garnalen bij de rug open tot aan het staartje. Het is de bedoeling dat je de gamba open kan klappen, zodat de boemboe er goed in blijft zitten.

STAP 5
Pak een bord of bananenblad waarop je de garnalen met de boemboe kan mengen. Druk de ingesneden kant van de garnalen in de boemboe tot je alle garnalen hebt gehad. Daarna hussel je alles nog een keer goed door elkaar zodat alle garnalen geheel bedekt zijn met de boemboe.

STAP 6
Sluit het stoompakketje af en plaats deze in een stoommand of stoompan. In plaats van water in de stoompan aan te brengen, voeg je kokosmelk toe voor een wat zachtere en rijkere smaak. De pepesan oedang laat je ongeveer 20 minuten  stomen.

Selamat makan!

Liefs,

An

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s